Documental

El documental Darrere la finestra. Vida quotidiana als centres de menors franquistes (R. Mamblona, 2006) es basa en la investigació Les institucions de protecció de menors i benèfiques: centres de menors femenins de Barcelona i província (1939–1959) realitzada durant l’any 2005 i la recollida del testimoniatge oral de “nenes i nens internes”, efectuada durant el 2006. En els dos períodes el projecte va obtenir el suport del Programa del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya.

“Darrere la finestra” està subtitulat en castellà i anglès.

Darrere la finestra

Vida quotidiana als centres de menors franquistes

Entrevista per al documental
Imatge del rodatge del documental

Els aspectes que es recullen en la recerca i en el documental ens permeten afirmar que la infància va ser la gran víctima del franquisme, perquè al menys els adults ja s’havien format ideològicament i de caràcter, encara que la seva veu va ser silenciada, però els nens i les nenes no van tenir l’oportunitat de triar res més que allò que els oferien. Precisament, com afirma el seu director, la força productiva d’aquest documental resideix en les paraules dels protagonistes (tres dones i un home) i de les tres historiadores, que conformen l’estructura argumental del film.

La infància va ser la gran víctima del franquisme.

Es trenca així amb el silenci d’un passat molt recent que va marcar la vida de molts infants i que, encara avui, deixa rastre en el seus pensaments i en els seus records. Alhora, Darrera la finestra ens convida a la reflexió i pretén crear un fil emocional entre els espectadors i els protagonistes.

Comentari del director Ricard Mamblona

Pin It on Pinterest

Share This