Organigrama

Durant el franquisme la xarxa encarregada de la protecció, tutela i beneficència de menors era molt àmplia i abastava diferents òrgans. El Nou Estat, va restituir les institucions protectores i tutelars anteriors a la República i va tornar a posar-hi al capdavant les mateixes persones per dirigir-les. Pel que fa al personal que hi treballava va ser depurat i van col·locar a adeptes al règim i a ordes religioses.

La teranyina institucional

Esbrinar i clarificar tots els organismes de l’Estat franquista que s’ocupaven d’aquesta matèria, de qui depenia cada institució i, alhora, cada centre, va ser complicat. Els documents que vam consultar tampoc facilitaven gaire la tasca…

Davant d’aquesta problemàtica, vam anar construint un organigrama que ens ajudés a entendre de quin fil penjava cada organisme. No va ser fàcil la tasca de desenredar la troca però finalment ho vam aconseguir. Ens consta que hem estat les primeres en elaborar un organigrama sobre el tema que ens ocupa i sabem que és molt útil per entendre la gran teranyina d’un sistema més de la dictadura per controlar les persones, en aquest cas de les més vulnerables, la infància.

D’acord amb el nostre anàlisi, el sistema es dividia en dos grans grups. L’un, encapçalat pel Ministeri de Justícia (organismes i centres en els que es basa la nostra recerca) i l’altre, pel Ministeri de Governació. Als dos grups cal afegir-hi les diputacions i els ajuntaments. En darrer terme, cal tenir en compte que amb tots ells hi col·laboraven germandats i ordes religioses, parròquies, convents i particulars.

Pin It on Pinterest

Share This