Colònia agrícola de Santa Maria Gimenells

DADES DEL CENTRE

Institució: Colònia agrícola de Santa Maria Gimenells
Adreça original:
Població: Alpicat-Lleida
Any de fundació: Principis dels anys 40
Modalitat: Institució pròpia en règim d'internat
Gènere: Masculí
Edat: De 14 a 18 anys
Personal: Seglar
Places: 160

La Colònia de Santa Maria de Gimenells va ser una escola agrícola molt important promoguda per l’Obra Tutelar Agraria (OTA).

Tot i que els terrenys, que eren a Vilanova d’Alpicat (Lleida), es van comprar el 28 de desembre de 1929, aquest centre no es va posar en marxa fins després de la Guerra Civil.

Amb una extensió de més de 4.000 hectàrees, aquestes terres tenien grans desnivells i eren salnitroses. Es van haver d’assecar les zones més pantanoses i es van construir molts quilòmetres de desaigües. Les plantacions de blat i d’arròs eren les més grans i importants de la colònia.

Els interns, era un centre masculí, tenien una edat a partir dels 12 anys (tot i que en alguns períodes entraven nens més petits), i el personal que el portava era seglar.

L’OTA fomentava la formació de joves dels dos sexes perquè un cop marxèssin del centre tinguessin una sortida professional que seria la pagesia o la ramaderia; a més, també era una manera de repoblar el camp en una època en la que molts camperols migraven a les ciutats per buscar treball.

Aquests nois i noies que eren portats a les colònies agrícoles solien tenir unes característiques concretes: poc intel·ligents i en molts casos analfabets (“las más rudas en los trabajos intelectuales por ser retrasadas o anormales”), sense família, amb una constitució física molt forta, tot i que també eren traslladats els que tenien la salut feble (“que esten delicadas de salud y les convenga el campo”).

La primera Colònia Agrícola va ser Les Torres, a Lliçà de Vall, de 1928. Era destinat a nois, tot i que més tard, a la mateixa zona, es van crear unes instal·lacions per a noies, era la Colònia de Bellaplana. Les tasques que practicaven elles eren les considerades adequades per a la dona: cria de corral i de bestiar gran, elaboració de confitures, formatges, herbolari… Els dos centres van funcionar amb el nom de Escuelas Agrícolas de Santa Maria del Vallés.

Terrenys de la Colonia. 1941-1942. Brangulí (fotògrafs). Arxiu Nacional de Catalunya
Terrenys i dependències de la Colonia. 1940-1942. Brangulí (fotògrafs). Arxiu Nacional de Catalunya

Pin It on Pinterest

Share This