Escuela Femenina de Educación

DADES DEL CENTRE

Institució: Escuela Femenina de Educación
Adreça original: Carrer Folgarolas, 10-12, torre
Població: Barcelona
Any de fundació: 1940
Modalitat: Institució pròpia en règim d'internat
Gènere: Femení
Edat: De 14 a 21 anys
Personal: Seglar
Places: 60

A partir del 2 d’agost de 1940 el Reformatorio San Fernando va passar a pertànyer a la Junta Provincial de Protección de Menores de Barcelona i va ser anomenat Escuela Femenina de Educación. Era per a nenes i s’hi estaven fins a la majoria d’edat (21 anys) o “fins que es casaven o es feien monges”.

La seva formació consistia, bàsicament, en les classes de cultura general i religió que feien els matins durant unes poques hores, ja que les tardes eren dedicades a realitzar labors d’encàrrec que es feien en els tallers de confecció. Aquests tallers, tot i que ja funcionaven abans, es van inaugurar el 9 de maig de 1942.

Les noies grans podien arribar a cobrar un percentatge dels beneficis obtinguts pel seu treball, tot i que, alguns informes suggereixen que potser no arribaven a cobrar res. Les més petites ho feien com a part del seu aprenentatge.

Les noies també es confeccionaven els seus vestits, bates i la seva roba interior amb les teles que el centre encarregava a botigues o grans magatzems com els Jorba. Aquesta roba no era de gaire bona qualitat, i en alguns casos eren part de donatius de particulars o de merceries.

S’ha de tenir en compte que, a més, aquestes nenes i noies, havien de fer les tasques domèstiques diàries, les personals i les de tot l’edifici.

Autoritats visiten una exposició de treballs teixits per les internes del centre. Anys 40. Brangulí (fotògrafs). Arxiu Nacional de Catalunya
Edifici. 1940-1950. Brangulí (fotògrafs). Arxiu Nacional de Catalunya

Pin It on Pinterest

Share This