Guardería para niños de pecho

DADES DEL CENTRE

Institució: Guardería para niños de pecho
Adreça original: Carrer Roger de Flor, 196
Població: Barcelona
Any de fundació: 1926
Modalitat: Règim de migpensionat
Gènere: Femení i masculí
Edat: Fins a els 3 anys
Personal: Seglar
Places: 50

Era un servei d’assistència a la mare i al nen, junt amb la Cantina para madres lactantes.

La Guardería para Niños de Pecho estava situada al Poblenou i va ser inaugurada el 8 de juny de 1926. La seva funció era la de tenir i cuidar els lactants durant les hores de treball de la mare, això sí, en els documents estudiats a partir dels anys 40 deixen molt clar que no es tracta d’afavorir el treball de la mare recollint el seu fill, sinó que “lo que se procura es que el niño, pueda ser criado por su madre al mismo tiempo que ella trabaja, teniendo además para el hijo los cuidados higiénicos necesarios”. Puntualitzen que el millor seria que la mare continués al costat del nen, en el seu propi domicili, però entenen que les necessitats de treball de les mares obreres eren indispensables i que, per aquest motiu, es van fundar aquests tipus d’establiments.

Així, facilitant la lactància materna i proporcionant unes atencions higièniques, la Guardería es converteix també en una “Escuela de Madres” ja que, a més, es feien cursos diversos sobre la lactància, la higiene, la moral cristiana, etc.

La Guardería s’obria a les 8 del matí, els nens eren canviats de roba amb vestits nets de l’establiment, d’aquesta manera les mares podien aprofitar la roba durant una setmana. A les 9 es servia l’esmorzar, segons les edats consistia en la lactància materna o les farinetes. A les 12, tocava el dinar i tot seguit feien la migdiada. A les 4 de la tarda se’ls hi donava el berenar i se’ls hi tornava a posar la roba que portaven de casa. A les 6, les mares podien anar a recollir-los.

En la documentació sobre aquest servei, s’indica que totes les setmanes els nadons eren visitats per un metge especialista i en la mateixa Guarderia se’ls hi administraven els medicaments que eren donats per diferents laboratoris de la ciutat.

En la mateixa institució, aprofitant les hores de descans dels infants, es confeccionaven tots els davantals i pitets que utilitzaven els nens i totes les robes necessàries per als bressols.

Entrada de l'edifici. Junta de protecció de menors de Barcelona. Arxiu Nacional de Catalunya

Pin It on Pinterest

Share This