Institución Ángel de la Guarda

DADES DEL CENTRE

Institució: Institución Ángel de la Guarda
Adreça original: Castell Gomis
Població: Santa Perpètua de Mogoda
Any de fundació: 1954
Modalitat: Institució pròpia en règim d'internat
Gènere: Femení
Edat: De 5 a 16 anys
Personal:
Places: 400

També anomenat Castillo Gomis, la Institución Ángel de la Guarda estava situat a Santa Perpètua de Mogoda, a 18 km de Barcelona. Es va fundar a principis dels anys 50 com a reforç d’altres institucions que estaven saturades de nenes internes.

El conjunt el formava un edifici principal de quatre plantes, i al voltant diferents pavellons, que permetien classificar a les nenes per edat i salut. Tota aquesta estructura es trobava en mig del camp en un terreny ocupava 83.000 m2. Hi havia pista de tennis i espais per practicar diferents esports, i el que era més important, tenia excel·lents condicions pel cultiu, amb un pou d’aigua natural; tot això facilitava el destí de la Institució com a granja, escola o colònia agrícola, emmarcada dins l’Obra Tutelar Agraria.

L’Obra Tutelar Agraria (OTA) va ser una entitat privada que va néixer el 1928, i que va tenir com a fundador Ramón Albó. Era una iniciativa per formar joves dels dos sexes i que un cop que sortissin del centre tinguessin una sortida professional que seria la pagesia o la ramaderia.

La primera Colònia Agrícola va ser Les Torres, a Lliçà de Vall, de 1928. Era destinat a nois, tot i que una mica més tard, al mateix lloc, es van crear unes instal·lacions per a noies, era la Colònia de Bellaplana. Les tasques que practicaven elles eren les considerades adequades per a la dona: cria de corral i de bestiar gran, elaboració de confitures, formatges, herbolari… Els dos centres van funcionar amb el nom de Escuelas Agrícolas de Santa Maria del Vallés.

Els nois i les noies que eren portats a les colònies agrícoles solien tenir unes característiques concretes: poc intel·ligents i en molts casos analfabets (“las mas rudas en los trabajos intelectuales por ser retrasadas o anormales”), sense família, amb una constitució física molt forta, tot i que també eren traslladats els que tenien la salut feble (“que esten delicadas de salud y les convenga el campo”).

Edifici. 25 abril 1954. Pérez de Rozas. Arxiu Fotogràfic de Barcelona
Edifici i terrenys del voltant, principis anys 60. Foto cedida per Ángeles Pastor
Tasques domèstiques, principis anys 60. Foto cedida per Ángeles Pastor
Tasques agrícoles, principis anys 60 . Foto cedida per Ángeles Pastor
Una de les habitacions, principis anys 60. Foto cedida per Ángeles Pastor

Pin It on Pinterest

Share This