Casa de família Nuestra Señora Merced

DADES DEL CENTRE

Institució: Casa de família Nuestra Señora Merced
Adreça original: Carrer Obispo Cassador, 2, principal
Població: Barcelona
Any de fundació: Desconegut (Tanca el 1983)
Modalitat: Institució pròpia en règim d'externat
Gènere: Femení
Edat: De 12 a 21 anys
Personal: Seglar
Places: 25

Les cases de família van aparèixer a principis del anys 40 per alleugerir el problema de la infància abandonada i seguien les regles generals de les institucions de menors.

Al carrer Cazadores 2 (Actual carrer Bisbe Caçador) de Barcelona, en ple barri Gótic es trobava la casa de familia Ntra. Sra. de la Merced. Ocupava un pis d’un edifici d’origen medieval, el principal, i tenia una capacitat per a 25 noies de entre 12 i 21 anys.

Aquestes noies podíen sortir a treballar o a estudiar, tot i que sempre controlades per les tutores que portaven la casa de família. La majoría proveníen de centres d’internat i algunes, per edat o segons els motius personals d’ella i de la seva família, hi havien entrat directament. Dins de la casa exercien les activitats pròpies del seu sexe (rentar, cosir, cuinar…) ja que la finalitat era que es casessin i tinguessin fills. També se solia controlar els llocs de festa on anàven i el tipus de nois que podien conèixer, nois que molts cops proveníen també d’altres cases de familia masculines. La intenció era sempre que acabèssin trobant parella i que aquesta estiguès dins dels paràmetres imperants a l’època.

Balcó de l'edifici. Imatge cedida per Maria Lucas
Nuvis entrant a l'església (la noia pertany a la casa de família). La Casa de Familia de Ntra. Sra. de la Merced queda al darrere. Anys 70

Protagonistes amb vivències en aquest centre:

Pin It on Pinterest

Share This