Hogar Nuestra Señora del Coll

DADES DEL CENTRE

Institució: Hogar Nuestra Señora del Coll
Adreça original: Carrer Albigesos
Població: Barcelona
Any de fundació: Desconegut (Tanca el 1967)
Modalitat: Institució pròpia en règim d'internat
Gènere: Femení
Edat: Aproximadament de 5 a 14 anys
Personal: Seglar
Places: 60

El centre Hogar Nuestra Señora del Coll era un internat situat al barri de Gràcia de Barcelona, al carrer Albigesos. L’edifici era una torre enorme amb un gran jardí, horta, estany, etc.

Va ser portat per diferents persones al llarg del seu ús, sent l’últim període (1963-67) dirigit per María Lucas Ferrer i Montserrat Saltor Pons. S’encarregaven d’unes 60 nenes de diverses edats.

Testimonis parlen que en anys anteriors a l’últim període, les condicions i el tracte a les internes eren molt durs. Però a partir de 1963, tot va canviar.

Les nenes i noies van rebre un tracte més familiar i afectuós de les noves responsables, però sempre tenint en compte que les internes havien de ser responsables, treballar i estudiar. Així, les noies es feien càrrec de les feines domèstiques, però també rebien classes de professors externs i gaudien de temps de lleure. Feien excursions i podien anar a les diferents festes del barri o de la ciutat. Tenien una bona alimentació. Tampoc se les va obligar a realitzar totes les activitats religioses com passava en altres centres, tenint en compte que les directores eren membres del moviment eclesiàstic Legió de Maria.

L’any 1967 la propietària dels terrenys va voler vendre’ls, i el Tribunal Tutelar de Menors va haver de repartir les internes entre diferents centres segons les seves edats. Es va derruir la torre i en aquesta parcel·la es van construir edificis d’habitatges que encara estan avui en dia.

Vista de l'edifici i jardins. 1940-1950. Brangulí (fotògrafs). Arxiu Nacional de Catalunya
Vista de l'edifici i jardins. 1945-1955. Brangulí (fotògrafs). Arxiu Nacional de Catalunya

Pin It on Pinterest

Share This